xoxo katarina

Högre betyg

Hej! Det där med att höja sina betyg kan vara lite klurigt men något som hjälpte mig extremt mycket var de nationella proven, och så tycker jag du ska prata med dina lärare och fråga dem vad de vill se av dig för att du ska höja dig. Det sista du kan göra är att plugga, plugga, plugga. Nu vet jag att många av er förmodligen stönar av bara tanken på att plugga, men läs då dessa tips. De hjälper iallafall mig till att orka plugga!

Gör pluggandet till en mysig stund – Ta på dig skönaste mjukisbyxorna, tänd lite ljus, sätt på bra musik och ladda upp med en bricka smått och gott. 

Sätt lite press på dig själv – I ämnen du vet att du har lätt för, där är det perfekt att pressa sig själv lite extra. Många ser det som "jag är redan så bra på detta, bara jag pluggar lite får jag C", men det ska man omvandla till "jag är så bra på detta, att om jag verkligen pluggar ordentligt kommer jag få A!". 

Perspektiv – Börja där du vill sluta. Det låter lite konstigt, men jag kan använda mig själv som exempel. Jag vet att jag vill gå på ett prestigefullt universitet utomlands. För att komma in där måste jag ha höga betyg, i alla kurser. För att få högt betyg i bla bla bla-kursen måste jag kunna det här och det här. För att lära mig det där måste jag plugga, nu. På så sätt känns det inte så meningslöst längre, eftersom jag vet att det lilla provet jag pluggar till nu kommer i slutet av skolåret ge mig ett betyg som jag i slutet av gymnasiet kommer behöva för att komma in på det universitet jag nu vill komma in på. 

Plugga med andra (ibland) – På min skola arrangerar de studiegrupper, men det är något du själv kan fixa också. Har din klass en Facebook-grupp? Släng ut frågan där och hoppas på att någon nappar. Jag gillar särskilt att ha min studiegrupp att ta upp disskussionsfrågor med, så man får olika perspektiv på saker och ting. Det är något lärare alltid vill ha på prov – att man ska skriva nyanserat. Även är en studiegrupp bra eftersom alla är duktiga på olika saker. Jag till exempel är riktigt dålig på allt som rör politik, men de andra i min studiegrupp är riktigt duktiga och de hjälpte mig med alla begrepp som jag undrade över när vi skulle ha prov i Samhällskunskap. Även att förklara för andra är en väldigt bra instuderingsteknik tycker jag. 

Belöna dig själv – Antingen kan du göra det under själva pluggandet, typ; om jag pluggar nu i två timmar kan jag få se ett avsnitt av min favoritserie sen, eller så kan man ha en större belöning när man har skrivit provet/lämnat in uppsatsen, kanske ett klädesplagg? Något som man också kan göra är att gå och fika med några klasskompisar efter en intensiv vecka. 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas