xoxo katarina

Festa och dricka

Hej! Jag undrar om inte du kan skriva lite om att festa? Jag själv hade gärna velat festa men ingen av mina kompisar som jag brukar vara med festar och jag blir aldrig bjuden till några fetster heller. Hur borde man sen höra med alkohol och sådant när man väl är på fester? Kram

Tänkte att temat fester och alkohol kan bli nästa sak jag tar upp i kategorin Tonårstankar. {Första inlägget hittar du på min gamla blogg, som handlar om skilsmässa} 

Jag kan börja med att säga att jag inte är en sån tjej som festar varje helg, och jag vet hur det känns att vilja festa utan att kunna göra det. I mitt fall har det mest berott på att jag alltid haft träning på dåliga tider – som konståkare hade jag fredag kväll och söndag morgon, och nu har jag träning fredag och lördag kväll med cheerleadingen. Men hur som helst, av min erfarenhet så kommer det tillfällen då och då, som en kompis studentfest, en nyårsfest, midsommarfest, klassfest, insparksfest och så vidare. De allra flesta vill ju festa, men saker som "var ska vi vara?" och "hur många får plats?" och så vidare gör att många inte kan hålla i en fest. Har man otur så är det kanske så för alla i ens kompisgäng, och då finns det inte så mycket att göra. 

Vill man väldigt gärna festa, men det inte kommer några tillfällen, får man försöka lösa de problemen och hålla sin egen fest. Antingen går man all-in för en stor fest, eller så bara "blir" det en genom att man fixar lite olika kompisar, som tar med sig lite av sina kompisar o.s.v. och så träffas man någonstans. Andra alternativet är definitivt lättast på sommaren, då ens ställe att vara på kan vara stranden eller någon park. Nu på vintern är det lite kallt att vara utomhus... Om inget av det funkar får man köra en fuling och bjuda in sig själv. Det låter extremt Ove Sundberg, haha, men jag menar att du kanske har en kompis som har en kompis som har fest, så kan du bli din kompis "plus-one" eller något i den stilen. 

När det kommer till alkohol så finns det väl en fråga som de flesta tonåringar ställer sig någon gång – ska jag dricka? Lätt att säga, svårt att göra, men den här frågan har ett simpelt svar. Du bestämmer själv. Nykter? Fine. Däcka? Okej. Dricka lite? Kör hårt! Bli full? Visst. Det är helt upp till dig, och det finns inga rätt eller fel. Tror inte heller att någon ifrågasätter ditt val, så du kan vara lugn. Gör det som känns bäst.

För att avsluta detta, så känner jag mig lite tvungen att säga lite kom ihåg... ala föräldervarning, ifall du nu bestämmer dig för att dricka. 1. Drick inte så mycket att du spyr. Folk kommer snacka om det, och det är äckligt (no offense). 2. Om du ändå skulle dricka så mycket att du spyr – GÖR DET I TOALETTEN. Eller utomhus åtminstone. Detta gäller särskilt om du är på hemmafest. Behöver nog inte ens säga varför. 3. När festen är slut och du ska hem, ta dig hem säkert. Ta antingen en taxi eller bli hämtad av en förälder eller syskon, eller åk hem med en kompis. Du är  lätt offer när du är ensam och full. 4. Sist men inte minst – kom ihåg att du alltid kan ringa dina föräldrar. När du vet att de kommer bli skitlacka, då är det oftast en anledning att ringa dem. När föräldrar blir arga är det oftast för att de är oroliga. Det är svårt att föreställa sig, men man betyder allt för dem. Att vi skulle råka ut för en olycka på ett eller annat sätt är föräldrars värsta farhåga. Och de försöker förhindra potentiella olycker på alla sätt, och ett sätt är att förbjuda alkohol. Ska inte låta som en biologibok här, men när du är full så sätts massa saker ur system, bland annat resonemangs-förmågan. Det är därför folk gör (dumma) saker på fyllan som de annars inte hade gjort. Även balansen påverkas, och det är lätt hänt att man vinglar ut i gatan och blir påkörd. Dessutom är man världens lättaste offer för rån och våldtäkt. Inget av detta vill ens föräldrar ska hända, så då hämtar de mycket hellre en. De blir arga på dig för att du druckit fast du inte fick, men de hade blivit mycket argare på sig själva ifall du råkade ut för något. Kom ihåg det.

Hoppas du blev nöjd med svaren! Finns det fler lite jobbiga ämnen som ni vill att jag tar upp så bara skriv en kommentar :) 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas